5 Aspecte de care trebuie sa tii seama pentru a delega eficient

5 Aspecte de care trebuie sa tii seama pentru a delega eficient

Delegarea de responsabilitati este delegarea care pune accentul pe rezultate, si nu pe metodele folosite.

De fapt ofera posibilitatea oamenilor de a atinge rezultatele, alegandu-si singuri metodele cat si asumarea responsabilitatii rezultatelor.  Punerea in aplicare solicita destul de mult timp, insa rezultatele sunt spectaculoase.

Delegarea de responsabilitati presupune o intelegere si o angajare clara, respectand in esenta urmatoarele puncte:

  1. Rezultatele urmarite. Inca de la inceput trebuie stabilit clar care sunt obiectivele urmarite, concentrandu-ne mai mult pe CE decat pe CUM. Adica, ne concentram mai mult pe rezultate, decat pe modul de a ajunge la ele. Cerem persoanei sa isi imagineze rezultatul, sa-l descrie in amanunt, sa ii specifice calitatile si sa stabileasca termenul cand rezultatul va fi obtinut. Astfel vom lasa libertatea persoanei de a-si alege calea de a realiza rezultatul dorit.
  2. Linii directoare. Inca de la inceput trebuie stabiliti parametrii in cadrul carora persoana aleasa trebuie sa actioneze. Stabiliti cativa, nu prea multi, pentru a evita birocratia, dar sa contina obligatoriu si cateva restrictii. Nu trebuie sa isi imagineze ca are toata latidudinea in realizarea obiectivelor, inclusiv nerespectarea anumitor practici sau valori. Este recomandat sa fim deschisi inca de la inceput, sa le impartasim inclusiv experientele si greselile noastre, pentru a evita repetarea lor.
  3. Stabilirea resurselor umane, financiare, tehnice, organizatorice de care va beneficia persoana aleasa pentru a-si duce la bun sfarsit realizarea obiectivelor urmarite.
  4. Estimari. In evaluarea rezultatelor se vor lua in calcul standardele de performanta fixate, datele cand vor avea loc atat raportarile cat si evaluarile.
  5. Consecintele. Este bine sa specificam ce se intampla – bine sau rau – ca rezultat al evaluarii. Aici putem include si recompensele financiare, morale.

Iata un exemplu de cum a reusit Andrei, sa faca o delegare eficienta, cu unul dintre fii lui, Andu,  la un moment dat.

Andu s-a oferit sa aiba grija de curte. Inainte de a-i incredinta aceasta misiune, au facut un antrenament in toata regula, pentru a-si face o imagine cat mai clara a unei curti bine ingrijite, ducandu-l chiar in curtea vecinilor. I-a aratat cum arata curtea lor, verde si curata si ca si ei isi doresc acelasi lucru: o curte verde si curata. Dupa care s-au intors la curtea lor si i-a aratat culorile, amestecate, explicandu-i ca nu e bine asa, ca nu e verde. I-a lasat posibilitatea de a alege cum sa ajunga la culoarea dorita, insa sa nu foloseasca vopsea. S-a oferit chiar sa ii spuna cum ar proceda el, daca ar fi in postura lui. Dupa stabilirea culorii au trecut la definirea curateniei: sa nu fie gunoi, hartii, sfori, bete, mucuri de tigara sau orice altceva. In plus s-a oferit sa il ajute sa curete jumatate din gradina pentru a vedea deosebirea. Au luat 2 saci de hartie si s-au apucat de treaba. Au curatat jumatate de curte si s-a asigurat ca a inteles deosebirea dintre curat si murdar.

Dupa ce au facut exercitiul acesta, Andrei i-a spus fiului sau, ca, odata ce preia aceasta sarcina el nu se va mai ocupa de ea. Adica va fi treaba lui Andu, iar seful nu va fi Andrei, ci tot el. Isi va da comanda singur, iar Andrei, il va ajuta, doar atunci, cand va avea timp si nu va fi plecat. Dupa care l-a intrebat cine crede ca il va judeca pentru treaba facuta. Raspunsul a fost ca tot Andu va fi propriul judecator de 2 ori pe saptamana, cand vor face impreuna inconjurul curtii si ii va arata cum merg lucrurile. S-a asigurat inca odata ca a inteles ce ii va arata: verde si curat.

Timp de 2 saptamani i-a repetat cele 2 cuvinte, pana in momentul in care l-a simtit in stare sa se apuce de treaba. Cand a sosit ziua cea mare s-a asigurat din nou ca a inteles ce inseamna verde: precum curtea vecinilor si curat: sa nu fie gunoi, cine este seful: Andu, cine il ajuta: Andrei, cine il judeca: Andu, ce vor verifica: ca totul sa fie verde si curat.

La momentul respectiv nu s-a gandit la o recompensa materiala, dar ar fi fost dispus la una pentru asumarea responsabilitatii.

Doua saptamani si doar 2 cuvinte, s-a gandit Andrei. Andu este pregatit. Ce mare lucru!

Era sambata si n-a facut nimic. Duminica…..nimic. Luni….nimic. Marti trecea prin curte in drum spre serviciu si se uita ingrijorat la iarba ingalbejita de soare. Cu siguranta astazi se apuca de treaba gandi Andrei in sinea lui. I-a gasit si scuze pentru sambata, duminica e duminica. Dar luni? Si era deja marti. E vara, nu are nimic altceva de facut.

Era nerabdator sa se intoarca acasa sa vada ce s-a mai intamplat. Cand se apropie, acelasi lucru ….nimic. Fiul lui se juca peste drum cu alti copii. Situatia o luase razna, Andrei fiind iritat, dezamagit pentru cele 2 saptamani de antrenament si angajamente…! Investise bani, timp, efort, in aranjarea curtii si acum totul se ducea de rapa! Situatia era penibila.

Era cat pe aci sa recurga la delegarea dictatoriala: Baiete vino incoace. Strange gunoiul! Altfel….! Insa stia ca astfel lua oul de aur. Dar cu gaina ce se intampla? Ce se va intampla cu angajamentul sau?

Asa ca s-a apropiat de Andu si l-a salutat, dupa care l-a intrebat ce face curtea. In acel moment a inteles ca a incalcat invoiala si nu s-au inteles asa. A inghitit in sec si a asteptat pana dupa masa. Atunci i-a spus ca vor merge in curte si Andu ii va arata cum s-a achitat de delegatia lui.

Nu au iesit bine pe usa ca barbia a inceput sa ii tremure, ochii i s-au umplut de lacrimi si cand au ajuns in mijlocul curtii deja scancea. A inceput sa se planga ca e atat de greu. Andrei nu intelegea ce e atat de greu, in conditiile in care nu a facut nimic. Dar stia de fapt care este greul: sa iti comanzi singur, sa te supraveghezi pe tine insuti. Asa ca l-a intrebat daca il poata ajuta cu ceva. Andu era asa de fericit ca vrea sa il ajute. Dar Andrei stia ca a promis sa il ajute cand are timp si l-a asigurat ca in acel moment avea timp. Asa ca Andu a luat-o la fuga in casa, pentru a aduce 2 saci . I-a dat unul lui Andrei si s-au apucat de treaba. Chiar l-a rugat sa curete mizeria de la gratar, pentru ca lui ii facea sila.

Andrei l-a ajutat la strans si a facut exact ce l-a rugat Andu sa faca. Aceea a fost clipa in care s-a semnat intelegerea lor in inima lui Andu. Curtea a devenit proprietatea lui si era raspunzator de ea. I-a mai cerut ajutorul o data sau de 2 ori in vara aceea. Curtea a devenit verde, Andu mustrandu-si fratii chiar si pentru un petic de hartie.

Increderea este cea mai inalta forma a motivatiei umane. Cere insa timp si rabdare!

Increderea scoate la iveala tot ce e mai bun intr- o fiinta umana.

Cu siguranta poti face curatenie si ordine mai bine decat un copil, insa este benefic sa il aduci in starea de a face acel lucru. Cat de valoros va fi timpul investit mai tarziu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social Network Integration by Acurax Social Media Branding Company
%d blogeri au apreciat:
Visit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinVisit Us On Instagram