
Ani de-a randul am avut targete de indeplinit, targete stabilite de altii, dar pe care nu puteam sa mi le asum in totalitate, pentru ca nu erau ale mele. Dar orice companie, isi stabileste niste obiective/scopuri spre care tinteste, strict legate de cifra de afaceri pe care o urmareste, de profitabilitatea dorita de catre investitori, in corelatie directa cu realitatea pietei si potentialul ei.
M-am gandit la acest articol, pentru ca este util pentru noi, ca, odata ce ne-am stabilit obiectivele, fie ca sunt stabilite de catre noi, fie ca sunt trasate de altii, putem face mai mult decat facem, pentru a avea mai mult decat avem, si a fi mai mult decat suntem. Si de ce nu sa ne facem viata mai usoara?
Bine, bine, vei spune: imi stabilesc obiectivele si dupa aia ce voi face cu ele?
Un autor anonim spunea ca: „ Cel care reuseste are un program. El isi fixeaza traiectoria pe care o urmeaza, isi stabileste un plan si il duce la indeplinire. El merge tinta spre scopul propus. Stie exact unde vrea sa ajunga si ca o va face, ii place ceea ce face, precum si calatoria care il va duce la obiectivul dorintelor sale. Clocoteste de entuziasm si este plin de zel. Acesta este portretul celui care reuseste.”
Chiar si atunci cand obiectivele sunt trasate de catre ceilalti, ai putea sa le legi de obiectivele personale, astfel incat, dorinta si entuziasmul sa creasca in asemenea maniera, incat sa nu te mai gandesti la faptul ca sunt trasate de altii si neasumate de tine.
Dupa ce ti-ai stabilit scopurile, iti recomand sa urmaresti urmatorii pasi in vederea indeplinirii lor:
- Angajeaza-te in atingerea scopurilor
Daca nu este obiectiv pentru care doresti sa pui caramida cu caramida la construirea lui, atunci este mai bine sa renunti inainte de a incepe. Inseamna ca nu este un scop important, interesul iti va piere si energia iti va scadea simtitor.
Fred Smith spunea ca: „Angajarea este esentiala pentru victoria personala. Vietile implicate au un sens, o implinire, un scop si sunt pline de entuziasm. Pe de alta parte, o viata alcatuita doar din tentative nu te multumeste niciodata. Tentativa devine de obicei negativa, negativul devine critic sau chiar cinic. Vietile pline de tentative nu cunosc nici o alta victorie. Ai citit vreodata vreo biografie sau o intamplare a cuiva care sa fi trait numai in tentative si sa fi ajuns erou?”
- Angajeaza-te sa tii socoteala exacta a ceea ce faci zilnic
Dupa ce te angajezi sa iti atingi scopul, tine o socoteala exacta a ceea ce faci pentru a-ti atinge acel obiectiv. Este o abordare de genul: NU-TE-AMAGI. Actioneaza cu raspundere si atunci cand esti singur, dar si atunci cand te afli sub lumina reflectoarelor.
„Reusita este suma micilor eforturi – repetate zilnic, la nesfarsit.” – Robert Collier
- Imparte-ti scopul in segmente mai mici
Facand acele zeci de mii de lucruri marunte in timpul sau in afara slujbei, iti poti construi o cariera reusita indiferent de domeniul in care te straduiesti.
Poti creste copii intr-o lume negativa, iti poti construi o casnicie frumoasa, daruind zilnic timp, dragoste, bunatate, respect, fidelitate, atentie, grija. Fa toate acele lucruri neinsemnate si marunte si sa nu te surprinda cand vei ajunge in varf.
- Pastreaza-ti o buna forma fizica, mentala si spirituala
Fa sport, mananca sanatos, roaga-te in fiecare zi, altfel vei ajunge la indeplinirea scopurilor tale cu sanatatea precara, cu mintea franjuri si in preajma unor persoane alaturi de care nu iti vei dori sa fii.
- Transforma neajunsurile tale in avantaje
Demostene, oratorul grec, se balbaia asa de tare, incat publicul nu-l putea urmari. El si-a depasit acest handicap in asemenea masura, incat Adlay Stevenson, spunea despre el: „Cand Cicero isi incheia oratoria lumea spunea: <<Ce bine a vorbit!>>. Cand Demostene termina de spus, lumea spunea: <<Sa-l urmam!>>”.
- Invata sa raspunzi la dezamagiri
Micile esecuri sunt cazuri tipice pentru ceea ce i se poate intampla oricui in viata. Vor exista momente in care vei face ceea ce trebuie si totusi altcineva sa influenteze rezultatul. Felul in care te descurci cu asemenea esecuri in viata, va determina in mare masura reusita in atingerea scopurilor tale.
- Disciplineaza-te
Vor exista momente in care vei spune ca nu mai poti, ca nu mai ai chef sa te dai jos din pat, iti vei pierde elanul si energia.
„Caracterul ne face sa ne dam jos din pat, implicarea ne face sa actionam si disciplina ne ajuta sa mergem pana la capat”. – Zig Ziglar
Atunci cand facem un legamant cu noi, chiar daca nu avem chef tot timpul sa facem acel ceva, daca tragem de noi si ne respectam promisiunea, surprinzator, lucrurile chiar ar iesi bine. De retinut este ca motivatia urmeaza actiunii, dupa modelul, cheful vine mancand ☺.
- Schimba directia si nu hotararile
Imagineaza-te mergand pe un drum prin padure, scopul tau fiind sa ajungi in varf. In calea ta apar cativa copaci cazuti de la ultima furtuna. Ce faci in acel moment? Te intorci din drum? Sau continui, sarind sau ocolind copacul ce ti-a aparut in cale?
Exact despre asta e vorba. Atunci cand apar obstacole, dezamagiri, este de preferat sa schimbam directia, in loc sa renuntam la scopul propus. Nu putem controla lucrurile care apar, copacii cazuti, in schimb, putem sa ne pastram promisiunea fata de noi si ceilalti dragi noua, de a duce la capat obiectivele propuse.
- Obtine tot ajutorul posibil, impartasindu-ti liber scopurile de renuntare si prudent pe cele de progres
Daca ai un scop de renuntare: sa te lasi de fumat, baut, droguri, sa slabesti trebuie sa iti impartasesti aceste scopuri absolut tuturor. Oamenii te vor incuraja, te vor sprijini si te vor convinge ca da, poti. Daca ai un scop care presupune un progres trebuie sa fii atent cui il impartasesti. Impartaseste-ti scopul doar celor, care prin natura lor sau legatura pe care o aveti, vor fi doritori sa te incurajeze. Nimic nu este mai dezamagitor si descurajant decat sa impartasesti cuiva un obiectiv de care tu esti foarte incantat si entuziasmat, iar acea persoana, in loc sa te incurajeze si sa te sustina, iti pune la indoiala reusita si chair te mai si raneste intrebandu-te: „Cum ti-a trecut prin cap ca tu poti face asta?”.
- Invata succesul in echipa
Daca vrei sa te lasi de fumat este bine sa formezi o echipa cu o persoana care doreste acelasi lucru ca si tine. Te poti suna zilnic si sa povesteti cum te-ai descurcat in acea zi. Cum a reusit sa se abtina si cum nu a fumat. Este un sprijin de care ai nevoie si un efort in echipa este de mare ajutor in atingerea obiectivelor.
- Construieste-ti o imagine pozitiva
Cei care castiga sunt cei care joaca pentru a invinge, planuiesc sa invinga, se pregatesc sa invinga si de aceea se asteapta sa castige.
- Creeaza-ti imaginea a ceea ce vrei sa fii, sa faci sau sa ai
Energia si entuziasmul te cuprind cand iti imaginezi ca deja ai reusit, ca ai primit diploma pe care ti-o doresti sa o obtii, ca traiesti deja in casa visurilor tale, ca te bucuri de o relatie frumoasa cu partenerul de viata sau copii. Inainte sa poti sa faci trebuie sa fii.
„Majoritatea americanilor cred sincer ca America este cea mai puternica natie de pe pamant, dar de fapt, cea mai puternica natie este IMAGINATIA.” – Zig Ziglar
- Visurile pot sa se implineasca
Gandirea negativa, grijile permanente si ingrijorarile nejustificate vor face ca norii de maine sa acopere soarele de azi. Atitudinea joaca un rol important in atingerea scopurilor. Avand atitudinea corecta si visand maret, insufletit, visul tau poate deveni realitate.