Cum ne dăm seama dacă suntem proactivi sau nu

Cum ne dăm seama dacă suntem proactivi sau nu

Proactivitatea înseamnă mai mult decât a lua inițiative. Exprimă faptul că suntem răspunzători de viețile noastre. Suntem în stare să luăm inițiative și să ne asumăm responsabilități.

În timp ce o persoană proactivă își asumă responsabilitatea, fără a învinui imprejurările, condițiile sau condiționările pentru a se justifica, persoanele reactive se hrănesc cu influențe, astfel dacă vremea e bună, se simt bine, dacă sunt tratate cu considerație, se simt bine. Viața lor emoțională depinde exclusiv de comportamentul celor din jur, lăsându-se puternic influențate de slăbiciunile acestora.

Limbajul pe care-l folosim este un indicator relevant al gradului nostru de proactivitate.

Oamenii reactivi folosesc un limbaj care se pare că îi absolvă de orice fel de responsabilitate.

Ei folosesc fraze ca:

˝ Ăsta sunt. Așa sunt făcut ˝. Cu alte cuvinte ne comunică astfel: Sunt supus unor determinări. Nu mă pot desprinde de ele.

˝Omul ăsta mă scoate din fire. ˝ Adică: nu sunt responsabil. Viața mea afectivă este stăpânită de ceva care nu depinde de mine.

˝Nu pot să fac asta. N-am timp. ˝ Altfel spus: ceva din afara mea îmi dirijează activitatea.

˝De-ar avea nevastă-mea mai multă răbdare! ˝ Sunt îngrădit de comportamentul unei persoane.

˝Sunt nevoit să fac asta. ˝ Nu am libertate de a-mi hotărâ acțiunile.

Cum identificăm limbajul reactiv? Prin folosirea cuvintelor de mai jos:

Nu pot să fac nimic // Așa sunt făcut // Mă scoate din sărite // N-o să fie de acord // Sunt obligat să fac //Nu pot // Trebuie să fac // Dacă….

Cum identificăm limbajul proactiv? Folosind astfel de cuvinte:

Să vedem ce-am putea face // Pot să încerc  și într-altfel // Sunt stăpân pe mine // Pot face o prezentare convingătoare // Voi opta pentru un răspuns potrivit // Aleg să …. // Prefer să fac  // Vreau să….

Limbajul reactiv are o consecință serioasă, devenind astfel o previziune care se autoconfirmă. Oamenii se simt victimizați, mai puțin stăpâni pe ei, incapabili de a dispune de viața și destinul lor. Aruncă vina pe cei din exterior, chiar și pe stele ☺.

Mulți mai așteaptă să le mai pice din senin sau alții să le poarte de grijă. Cei care reușesc mai bine în viață sunt persoane proactivecele care oferă soluții, și nu constituie ele însele o problemă; cele care prind din zbor momentul oportun pentru a lua o inițiativă și-și cuceresc locul râvnit.

A-i îndemna pe oameni la responsabilitate nu înseamnă că-i înjosim. Proactivitatea este în noi și poate fi accesată oricând, astfel  putându-ne oferi o reflecție mai clară și nedistorsionată a societății.

Cu cât orizontul e mai larg, cu atât atitudinea e mai elevată, radiind benefic asupra celor din jur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social Media Icons Powered by Acurax Web Design Company
%d blogeri au apreciat:
Visit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinVisit Us On Instagram