
Proactivitatea înseamnă mai mult decât a lua inițiative. Exprimă faptul că suntem răspunzători de viețile noastre. Suntem în stare să luăm inițiative și să ne asumăm responsabilități.
În timp ce o persoană proactivă își asumă responsabilitatea, fără a învinui imprejurările, condițiile sau condiționările pentru a se justifica, persoanele reactive se hrănesc cu influențe, astfel dacă vremea e bună, se simt bine, dacă sunt tratate cu considerație, se simt bine. Viața lor emoțională depinde exclusiv de comportamentul celor din jur, lăsându-se puternic influențate de slăbiciunile acestora.
Limbajul pe care-l folosim este un indicator relevant al gradului nostru de proactivitate.
Oamenii reactivi folosesc un limbaj care se pare că îi absolvă de orice fel de responsabilitate.
Ei folosesc fraze ca:
˝ Ăsta sunt. Așa sunt făcut ˝. Cu alte cuvinte ne comunică astfel: Sunt supus unor determinări. Nu mă pot desprinde de ele.
˝Omul ăsta mă scoate din fire. ˝ Adică: nu sunt responsabil. Viața mea afectivă este stăpânită de ceva care nu depinde de mine.
˝Nu pot să fac asta. N-am timp. ˝ Altfel spus: ceva din afara mea îmi dirijează activitatea.
˝De-ar avea nevastă-mea mai multă răbdare! ˝ Sunt îngrădit de comportamentul unei persoane.
˝Sunt nevoit să fac asta. ˝ Nu am libertate de a-mi hotărâ acțiunile.
Cum identificăm limbajul reactiv? Prin folosirea cuvintelor de mai jos:
Nu pot să fac nimic // Așa sunt făcut // Mă scoate din sărite // N-o să fie de acord // Sunt obligat să fac //Nu pot // Trebuie să fac // Dacă….
Cum identificăm limbajul proactiv? Folosind astfel de cuvinte:
Să vedem ce-am putea face // Pot să încerc și într-altfel // Sunt stăpân pe mine // Pot face o prezentare convingătoare // Voi opta pentru un răspuns potrivit // Aleg să …. // Prefer să fac // Vreau să….
Limbajul reactiv are o consecință serioasă, devenind astfel o previziune care se autoconfirmă. Oamenii se simt victimizați, mai puțin stăpâni pe ei, incapabili de a dispune de viața și destinul lor. Aruncă vina pe cei din exterior, chiar și pe stele ☺.
Mulți mai așteaptă să le mai pice din senin sau alții să le poarte de grijă. Cei care reușesc mai bine în viață sunt persoane proactive – cele care oferă soluții, și nu constituie ele însele o problemă; cele care prind din zbor momentul oportun pentru a lua o inițiativă și-și cuceresc locul râvnit.
A-i îndemna pe oameni la responsabilitate nu înseamnă că-i înjosim. Proactivitatea este în noi și poate fi accesată oricând, astfel putându-ne oferi o reflecție mai clară și nedistorsionată a societății.
Cu cât orizontul e mai larg, cu atât atitudinea e mai elevată, radiind benefic asupra celor din jur.