Critica sau apreciere?

Critica sau apreciere?

By : -

Critica sau apreciere?

Cred ca suntem cu totii de acord ca nimanui nu ii place sa fie criticat si ca, prea multor oameni le place sa acuze. Dar a acuza pe cineva arareori imbunatateste situatia.

Exista si exceptii, ca de obicei. Uneori e nevoie sa criticam oamenii, dar este bine sa o facem in mod constructiv. Daca este extrem urgent, daca pericolul este destul de mare, daca greseala se tot repeta, atunci este nevoie ca o persoana sa spuna ceva. Daca totusi va hotarati ca trebuie sa discutati situatia, dupa o analiza indelungata, atunci criticati in mod respectuos.

Crearea unui mediu receptiv pentru a comunica ceea ce aveti de spus este importanta. Daca oamenilor nu le place sa auda lucruri negative despre ei insisi, atunci cu siguranta vor fi mai deschisi  si mai receptivi, daca va concentrati in egala masura asupra lucrurilor pe care le fac bine, ca si asupra celor pe care le fac mai putin bine.

O metoda mai buna de a convinge este cea facuta cu delicatete decat a striga si a arata cu degetul. Oricand aveti o astfel de pornire amintiti-va fabula lui Esop despre intrecerea dintre soare si vant. Se spune ca, intr-o zi, soarele si vantul s-au certat, care dintre ei este mai puternic. Vantul a propus o intrecere si,vazand un mosneag pe strada, a stabilit regulile intrecerii: cel care va reusi primul sa convinga mosneagul sa isi scoata haina, acela va castiga. Odata stabilite regulile, soarele a fost de acord si i-a oferit vantului sansa de a incepe. Acesta si-a incercat puterile sufland din ce in ce mai tare, pana cand a ajuns sa bata in rafale, si chiar sa aiba puterea unei tornade. Pe masura ce batea din ce in ce mai tare, omul nostru isi strangea si mai puternic haina pe langa corp.

Vazand unele ca acestea, vantul a renuntat, oferind sansa soarelui sa isi verifice puterile. Soarele l-a atins cu blandete pe mosneag cu ale lui raze, incalzindu-l din ce in ce mai tare, pana cand, fruntea  omului  s-a umplut de sudoare, iar haina a inceput sa il stranga si sa il incalzeasca, pana si-a scos-o. Soarele i-a impartasit vantului secretul puterii sale: blandetea si prietenia sunt mai puternice decat forta si furia.

 „Procesul de a critica trebuie sa inceapa cu laude si apreciere sincera” spunea Dale Carnegie. Marry Poppins se gandea cam la acelasi lucru atunci cand canta: „Cu o lingurita de zahar, inghiti medicamentul mult mai usor”.

Acestea sunt reguli care se pot aplica si in tratamentul angajatilor, al clientilor, al colegilor de munca, al prietenilor.

Incepeti si voi sa aplicati strategia aceasta, concentrandu-va mai mult pe lucrurile bune, decat pe cele mai putin bune. Fiecare om este un diamant neslefuit, asa ca fii tu cel care il slefuieste.

Iti propun un simplu exercitiu: Daca nu iti place un lucru la o persoana noteaza-l, dar nu i-l comunica pana cand nu ai descoperit alte 3 lucruri bune. Astfel schimbarea, draga prietene, va incepe cu mine, cu tine, cu noi toti J.

„Recunoasteti-va greselile cu generozitate si impartiti criticile cu zgarcenie. Mai presus de toate fiti constructiv.” Dale Carnegie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social Network Widget by Acurax Small Business Website Designers
%d blogeri au apreciat:
Visit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinVisit Us On Instagram